Полезни съвети

Стевия, 10 удивителни ползи за здравето

Днес много се шуми относно стевията! И за това си има важни причини! Хората, които се грижат за здравето си все повече се обръщат към този подсладител, заради здравословните му свойства.

При подготвянето на статията, обаче, се натъкнахме на множество статии за страничните ефекти на стевията, отразяващи полемиката, свързана с тази билка. Така че следва цяла поредица от статии на тема стевия, какво е стевия, как да използваме билката за извличане на най-много ползи, от какво да се пазим и т.н. Днес, освен тази статия, представяме на вашето внимание и статия за някои от страничните ефекти от употребата на стевия … – Здрави всеки ден.

Основният компонент на стевията се нарича стевозид и именно той я превръща в мощна лечебна билка. Стевията е член на семейство Сложноцветни и е известна също под името ребаудиозид А. Стевията се предлага сушена на прах и може да се използва в течна форма, като чай, на таблетки и капсули.

Стевия ребаудиана или просто стевия е нова билкова хранителна добавка, която бързо набира популярност сред загрижените за здравето си хора. Ако сте диабетик или се опитвате да отслабнете, трябва да преминете към използването на стевия. Тя е с ниско съдържание на калории и може да се използва като заместител на захарта благодарение на сладкия й вкус. Стевията е ефикасна и безопасна за консумация и е одобрена от Агенцията за храните и лекарствата.

Нека погледнем следните 10 най-полезни за здравето свойства на стевията:

Освен че осигурява сладост на ястия и напитки, стевията помага на тялото по редица други начини. Ето някои от изумителните ползи за здравето на стевията:

1. Лечителят, наречен стевия:

Листата на стевията могат да се използват върху рани и порязвания на тялото за облекчаване на болката. Стевията ускорява процеса на заздравяване и прави кожата по-гладка и подмладена. Листата на стевията също така могат да се използват за лечение на дерматит и екзема.

2. Естествен подсладител:

Стевията се приема за естествена храна и има сладък вкус, което я разграничава от другите, синтетични подсладители. Стевията не причинява големи странични ефекти и е безопасна за консумация от всички, дори и от деца.

3. Бори диабета:

Стевията отделя инсулин и е чудесен начин за лечение на диабет. Стевията съдържа стевиозиди, които произвеждат инсулин в тялото, макар че тя е 40 пъти по-сладка от захарта (други източници посочват, че стевията е 300 пъти по сладка от бялата захар).

Изследвания показват, че химическите вещества в растението стевия снижават нивата на кръвната захар по начин, който ограничава способността на тялото да контролира нивото на кръвната захар. Обаче, други експерименти показват, че това не е така (виж подробности тук). Хората с диабет трябва внимателно да следят кръвната си захар когато употребяват продукти, съдържащи стевия и да съобщават за всички промени или видими странични ефекти на своя лекар, който да определи дали е безопасно да продължават да използават този продукт като подсладител.

4. Отслабване:

Стевията е известна в цял свят като хранителна добавка, която спомага отслбването. Стевията доказано намалява пристъпите на силно желание за сладки храни. Тя определено е задължителна за хората, които обичат да похапват сладкиши!

5. Разностранната съставка:

Стевията се използва не само като естествен подсладител, но може да се използва и за приготвянето на десерти, сладкиши и торти.

6. Подсилва глюкозния метаболизъм:

Стевията съдържа хлорогенна киселина и намалява скоростта на преобразуване на гликогена в глюкоза от страна на активните ензими в тялото. Стевията е също така известно, че снижава усвояването на глюкозата в храносмилателния тракт. Очевидно е, че тази толкова положителна характеристика на стевията помага за контролирането на нивата на кръвната захар.

7. Стевията има антибактериални свойства:

Понеже стевията не съдържа въглехидрати, а в същото време е подсладител, тя спира растежа на бактерии като стрептококовите мутанти, които се развиват в устата. Тези бактерии причиняват кариеси. Така че ако този естествен подсладител се използва редовно, той може също така да предпазва от кариеси и гингивит.

8. Стевията е богата на хранителни вещества:

Стевията е богата на витамини и минерали като цинк, магнезий, калций и натрий. Ето защо билката не само помага за контролиране на теглото, но и предоставя на тялото жизненоважни хранителни вещества, от които то се нуждае, за да функционира както трябва.

9. Стимулира производството на калций:

Стевията е особено полезна за децата и за жените в менопауза. Стевията съдържа калций и подобрява развитието на силни кости. Тя също така може да предпазва от остеопороза и от други подобни заболявания.

10. Пълна е с антиоксиданти:

Стевията съдържа няколко антиоксиданти и стероли като флавоноиди, танини, тритерпени, полифеноли, фитохимикали като кверцетин, кафеена киселина, каемферол  и изокверцетин и т.н., които всичките са полезни за предпазване от атаките на свободните радикали в тялото.

Освен това, стевията често се използва за лечение на киселини, диабет и високо кръвно налягане, за предпазване от забременяване, повишаване на мускулните контракции на сърцето за изпомпване на кръвта в тялото и за снижаване на нивата на пикочната киселина в него.

Сега, след като вече посочихме някои от полезните свойства на стевията, можете да сте сигурни, че тя ще направи живота ви по-сладък без калориите и заболяванията! Опитайте я! Но не и преди да се запознаете със следните предпазни мерки:

Предпазни мерки при употреба на стевия

1. Препоръчителна доза

Препоръчителната доза стевия зависи от няколко фактора като възраст, здравословно състояние, както и няколко други условия. До сега няма достатъчно научни доказателства, които да определят подходящ обхват за дозите стевия които човек приема. Помнете че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и че дозирането може да е важно. Следвайте указанията върху етикетите на продуктите и се консултирайте с аптекар или лекар преди да използвате стевия.

2. Бременност и кърмене

Няма много изследвания за това как стевията влияе на бременните жени и кърмачките. За избягване на възможни усложнения, бременните и кърмачките трябва да избягват използването на този продукт.

3.Снижава кръвното налягане

Има доказателства, сочещи че редовната консумация на стевия, съответно, на химическите вещества, съдържащи се в този продукт, спомагат за свалянето на кръвното налягане, макар че изследванията не са окончателни. Има опасения, че ако хора с ниско кръвно налягане консумират големи количества продукти, съдържащи стевия, това може да причини опасно падане на кръвното им налягане. Ако имате ниско кръвно налягане и обмисляте да използвате стевия като алтернатива на обичайните подсладители, обсъдете този потенциален страничен ефект с личния си лекар, за да избегнете проблеми със здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *