Полезни съвети

12 ползи от приема на Цейлонска Канела

Канелата е суперподправка с многобройни ползи за здравето. Представлява малко дърво, което принадлежи към семейството на Lauraceae. Дървото на канелата се счита, че произлиза от Шри Ланка, но сега се отглежда в много тропически страни, включително и Мексико. Канелата се бере, суши и стрива, за да пристигне при крайния потребител във вид на подправка, но може да се употребяват и канелените пръчици.

Съществуват четири основни разновидности на канелата: Cinnamomum cassia, Ceylon cinnamomum, Indonesian cinnamomum и Vietnamese cinnamomum (Saigon cinnamomum). Цейлонската канела (Ceylon cinnamon) известна още като „истинска канела” се различава съществено от най-разпространената Cinnamomum cassia или известна като китайската канела. Цейлонската канела съдържа минимално количество кумарин, има деликатен сладък аромат, вкус и наситен светлокафяв цвят.

Цейлонската канела се приема за най-качествения вид канела, която носи многобройни ползи при ежедневна употреба. Истинската Цейлонска канела се различава съществено с останалите три вида по редица параметри в състава и лечебните им свойства. Ето така изглежда Цейлонската канела:

В останалите три изброени вида канела се съдържа веществото кумарин, което ако се използва извън препоръчаната дневна доза е силно токсично и води до поражения върху черния дроб и вреди на бъбреците. Освен това в редица научни статии, на които съм попадала през годините в шведски издания се твърди, че прекомерната употреба на най-разпространените и по-евтини видове канела са дори канцерогенни.

Кумаринът си противодейства с медикаменти, разреждащи кръвта. Съдържанието на токсичното вещество е 1 000 пъти по-голямо в китайската канела отколкото в Цейлонската канела. Една чаена лъжичка от Касия (Cinnamomum cassia) съдържа около 5.8-12.01 милиграма кумарин, което е над допустимата доза от 6.0 милиграма за човек с тегло около 60 килограма.

Как да различите Цейлонската канела от Касията? 

Цейлонската канела е по-сладка, а китайската по-пикантна. Те се различават също така и по аромат. Канелените пръчици на Цейлонската изглеждат по-груби, но в действителност са по-крехки и дори можете да ги дъвчете с лекота. Касията е с дебела и твърда кора.

За да се насладите на ползите, които ще ви изложа в 12 причини е необходимо да проверявате източника и производството на канелата. Имайте предвид, че Цейлонската канела е в пъти по-скъпа от всички останали видове и това не е случайно! 

Лечебните способности на канелата се дължат на трите активни компоненти в етеричните масла, намиращи се в кората: синамил ацетат, канелен алдехид и синамил алкохол. Освен това канелата е отличен източник на манган, фибри, желязо и калций, които са основните хранителни вещества за нашето тяло.

1. Регулира кръвната захар и действа отслабващо
Проучванията показват, че канелата съдържа някои полифеноли, които могат да помогнат на хората с диабет тип  2 да регулират нивата на кръвната захар. Изследване публикувано в списание Diabetes Care през 2003 година установило, че хората страдащи от диабет тип 2, които приемали всекидневно между 2 и 4 грама канела дневно в продължение на 40 дни са отчели намаляване на кръвната захар от 18 до 29%.

2. Намалява холестерола
Калцият и фибрите в канелата действат буквално като четки на организма. Съществуват редица натурални рецепти, с които можете да постигнете изчистването на организма от вредния холестерол.

3. Подобрява когнитивната функция
Канелата действа като стимулант, благодарение на аромата, вкуса и съдържанието си. Подобрява паметта и действа позитивно и върху зрението.

4. Подобрява кръвообращението
Канелата съдържа кумарин, който в малки дози е изключително полезен. Той е познат като „разредител на кръвта”, която помага в циркулацията на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечни заболявания. Въпреки това, хората с нарушения в кръвосъсирването и приемащи лекарства за разреждане на кръвта – не трябва да приемат канела.

5. Ставни болки и възпаления
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, канелата помага при облекчаване на болките и намаляване на възпаленията. Проучване проведено от изследователите в Университета в Копенхаген, пациенти, на които им са давали по 1 грам цейлонска канела всяка сутрин преди закуска са имали значително облекчаване на ставните болки и то само в рамките на 1 месец.

6. Срещу гъбични инфекции
Канелата има противогъбични и антибактериални свойства, които са изключително ефективни в борбата с подобни инфекции. Помага в унищожаването на микроби в жлъчния мехур както и при стафилококови бактериални инфекции.

7. Отлично средство против настинка и възпаления на дихателните пътища
Канелата е отлично средства за общи или тежки състояния на грип или настинка. Приемайте по 2 грам канела в продължение на 3 дни. По този начин бихте се справили с хронична кашлица, болки в гърлото и при простуда.

8. Подобрява храносмилането
Канелата е ефективно средство за подобряване на храносмилането. Помага премахването на нежеланите газове и подобрява усвояването на храната. Алкализира организма като елиминира повишената киселинност, ефективно средство срещу диария и сутрешно гадене.

9. Облекчава менструалните спазми
Канелата е изключително полезна за здравето на жените, тъй като помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорт.

10. Подобрява имунитета
Цейлонската канела е отлично средство и за укрепване на имунната система, премахване на умората.

11. Против главоболие
Канелата се справя успешно с главоболието както и с високото кръвно налягане.

12. Намалява инфекциите на пикочните канали
Отлично средство срещу цистит, ако редовно ползвате по малко количество канела.

Ако искате да си закупите 100% Натурална Цейлонска канела можете да го направите от тук: 

* 100% активни съставки
* Без глутен 
* Без лактоза 
* Без добавена захар, сол, мая 
* Без консерванти и изкуствени оцветители 
* Не е тестван върху животни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *