Полезни съвети

Кои билки пречистват кръвта

Периодичното пречистване на кръвта от токсини и задържани отпадни продукти е много удобен начин за поддържане на добро здраве и тонус. Особено подходящо време за тази задача е началото на пролетта, а препоръчително е да се разчита на природни детоксикиращи средства като билките.

Основно средство за пречистването на кръвта е детоксикирането на черния дроб и бъбреците, които са глевните филтри на кръвта. Поддържането им в добра функционалност е гарант за това, че вродената пречиствателна станция на организма ще работи на ниво и няма да допуска разнасяне на токисни чрез кръвта към другите важни и незащитени органи. Много полезни за целта са няколко често подценявани билки.

Корен от репей (Arctium lappa)
Добре познат с кръвопречистващите си свойства, репеят се ползва с доверието на много последователи на билкарството и народната медицина. Той действа благоприятно върху дейността на черния дроб и стимулира дрениращите функции на лимфата за извеждане на токсините от организма. Допълнителни ползи носи изразеното му диуретично действие за стимулиране функциите на бъбреците и по-бързо изхвърляне на токсините с кръвта.

Високото съдържание на желязо гарантира не само кръвопречистващ, но и стимулиращ ефект върху кръвотворните функции и защитата от анемия. Корен от репей може да се приема във вид на тинктури, капсули или чай.

Глухарче (Taraxacum officinale)
Изключително богато на антиоксиданти, глухарчето неутрализира свободните радикали, коит осъставляват сериозна част от вредните продукти в кръвта ни. Детоксикиращите свойства на билакта се засилват благодарение на позитивния ефект върху дейността на черния дроб. Най-лесният начин да се възползваме от полезноот действие на глухарчето е чрез приготвяне на отвара, а за целта може да разчитаме на всяка част от растението – корен, листа и цветове.

Босилек (Ocimum basilicum )
Тази билка, често ползвана и като ароматна подправка, е добре позната с антибактериалното и противовъзпалителното си действие. Босилекът има и много позитивно влияние за стимулиране дейността на основните кръвопречистващи органи – черния дроб и бъбреците, действайки като хепатопротектор и диуретик. Еднакво полезен е и във вид на запарка, и като подправка в сурово състояние.

Червена детелина (Trifolium pratense)
Повлиява много добре черния дроб, а в допълнение намалява риска от тромбоза, подобрявайки течливостта на кръвта. Червената детелина е и сред билките с най-добро действие върху хормоналния баланс на женското тяло, обяснявано с високото съдържание на фитоестрогени в нея. Ползва се за по-лесно преминаване през менопаузата.

Билките, пречистващи кръвта, са гарант, че до органите ни няма да достигат никакви опасни химични съединения, защото ще бъдат своевременно изнасяни от тялото. Периодичната употреба на тези билки е добре да се консултира и с лекар за избягване на евентуални странични ефекти от приема им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *